Acupunctuur

Acupunctuur

AcuTape

Chinese Kruiden

Klachten

Hieronder een greep uit de klachten die ik vaak in mijn praktijk behandel.


Stoppen met roken
Afvallen (óf met acupunctuur , óf met Biamed óf  combinatie)
Hooikoorts , allergische klachten.
Gynecologische klachten ( menstruatie , overgang)
Migraine en andere vormen van hoofdpijn
Pijnklachten in hele lichaam
Vastzittende nek-schouders-lage rugpijn-pijnlijke gewrichten
Tenniselleboog-Golferselleboog-RSI
Burn-out en andere uitputtingstoestanden,spanningsklachten,depressie.

Gua Sha

De behandeling

 

Bij de behandeling wordt een speciale gua sha-olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze gua sha-olie bestaat namelijk uit diverse chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) Men kan niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere olieën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan.
Vroeger werd in landen als Cambodja, Laos enz. vaak gebruik gemaakt van water, plantaardige olieën, sappen en zelfs wijn.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te "schrapen". De schraper (bao yü ) is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen "bloeduitstortingen" (sha’s) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha's kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen. Doordat men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt.
Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken.


Bij welke klachten?
Gua Sha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten /genezen.
De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :


• Alle pijnsyndromen
• Nek- en Schouderklachten
• Hoofdpijnen en migraine
• Rugklachten
• RSI
• Stress, Burn-out
• Reumatische klachten
• Astma
• Verteringsstoornissen
• Stofwisselingsstoornissen
• Hoge bloeddruk
• Chronische Vermoeidheid

Zoals we gezien hebben wordt gua sha meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.
En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam,ook het mentale/psychische gedeelte. Gua sha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psyschische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.

Cuppen

In de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van de cupping methode. Sinds kort is deze ontdekt door fysiotherepeuten en, o.a. om eigen duimen te ontlasten wordt er in sommige praktijken ook gebruik gemaakt van deze methode.

 

Wat is cupping?

In cupping zit het Engelse woord 'cup', dat in deze context moet worden vertaald als een stolpje. Er bestaan glazen stolpjes en plastic stolpjes, maar meestal worden, i.v.m. de pijngrens van de patiënt en de breekrisico's plastic stolpjes gebruikt. Het stolpje heeft een klein pompje aan de bovenkant, waaraan getrokken kan worden. Eenmaal geplaats op een lichaamsdeel kan de lucht binnen het stolpje door middel van het pompje vacuüm getrokken worden.

 

TCM

Cupping vindt zijn oorsprong in de acupunctuur en is daarmee een onderdeel van de Tradional Chinese Medecine (TCM). Dat valt niet altijd goed bij mensen die gevraagd hebben om een medische, en niet om een alternatieve behandeling. Toch wordt cupping in normale fysiopraktijken gehanteerd. Waarom is dat? Voor het grootste gedeelte is dit om de duimen en gewrichten van de therapeut te sparen (zie onder Behandeling). Het is niet geheel pijnloos, en kan voor de patiënt soms onprettige tintelingen opleveren, maar het werkt wel.

 

De behandeling

Wat gebeurt er met je lichaam? Het vacuüm pompen heeft natuurlijk effecten op iemands lichaam, zowel aan de buiten als aan de binnenkant. Aan de binnenkant kan het worden gezien als een zeer stevige massage. Daarmee worden niet alleen de spieren, maar ook het bindweefsel (alles wat geen spieren, botten, pezen of organen zijn, maar dus wat alles bij elkaar houdt) meegenomen. Zeker bij een eerste behandeling zal de cupping wat pijnlijk aanvoelen. Het is een snijdende pijn, die de therapeut uiteraard met meer of minder vacuüm kan aanpassen. Uiteraard moet de mate van vacuüm pompen wel effectief zijn, anders heeft cupping geen nut. Aan de buitenkant heeft de cupping uiteraard ook effect op de huid. Bij een zachte behandeling zal de huid roze uitslaan, en is er weinig aan de hand, bij een wat hevigere behandeling kunnen op meerdere plekken bloeduitstortingen ontstaan.

 

Bij welke klachten?

Wanneer cupping? Cupping kan als methode voor verschillende klachten dienen. Ten eerste zorgt cupping voor een stevige spier- en bindweefselmassage, dus cupping is niet alleen geschikt voor spierklachten, maar ook voor sporters. Als spieren niet of weinig bewegen, en steeds in een bepaalde positie staan, kunnen ze gaan verstijven, verdikken of verkorten. In deze gevallen biedt ook cupping een uitkomst. Er blijven dan namelijk een hoop afvalstoffen achter in de spieren, omdat de bloedsomloop het moeilijk heeft om het bloed door de verdikte of dikke spieren heen te duwen. Cupping dwingt de bloedsomloop door deze probleemgebieden heen, vandaar dat er in sommige gevallen bloeduitstortingen kunnen ontstaan. Uiteraard moet in deze gevallen cupping nog wel gepaard gaan met een andere behandeling, voornamelijk het leren aanpassen van de houding, en vaak ook het opnieuw leren ontspannen. 

Massage